Valoa kohti

 

Otsikko voi olla hieman hämäävä tai sitten ei. Valon saavuttaminen vie aikaa, mutta voinen todeta, että matka sitä kohti on alkanut. Eilen illalla kotona sain jotenkin päähäni ajatusketjun, että en kuitenkaan saa tänään apua mistään. Tai, että minua ei uskota kun kerron asioita lääkärille ja psykologille. Ajattelin, että ehkä voin liian hyvin saadakseni apua ja että minun tulisi romahtaa ennen kuin asiaa otettaisiin vakavasti.  Akuuttia apua toki annetaan kiireysjärjestyksessä, mutta tajusin kuitenkin koko ajan, että ajatuskulkuni lienee aika epärealistinen. Mutta kun aiheesta ahdistuu ja mieli alkaa kiertää kehää, niin tuollaisia päätelmiä saa aikaan. Ensin mielessä ja sitten myös keho alkaa reagoimaan niihin.

 

 https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/2678059?fbclid=IwAR1xew5CA8mM7n5q2qOKFqO86EE3qVbB6bglUTPWP8QA6xqvFmnoHFuYsSA

 

Sain ylläolevan kirjoituksen eilen jaettuna ja se osui kyllä hyvin yhteen sen kanssa, mitä olin pyörittänyt mielessäni. Ihmisen mielentila ja sen kunto ei tosiaan näy päälle päin.

Hyvälle tuntuu myös se, että olen saanut kannustavia viestejä ja myöskin osa on jakanut omia kokemuksiaan aiheesta ja etenkin, kun olen saanut kysyä toisilta heidän vaiheistaan ja miten asiat ovat menneet. Se on saanut myös ajatukset ja noidankehän ulos omista ongelmista edes hetkeksi.

Sain myös jaettuna toisen tekstin siitä, miten masentuneen kanssa kannattaa kommunikoida.

 

https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/masennus-ei-parane-tsemppaamalla-5-lausetta-joista-on-masentuneelle-oikeasti-apua?fbclid=IwAR0O3vS-G7gQKubZqd7O3MUCxGvlmKy6VWcIRse4VgR2k8FNZZ8QEursg8g

 

Etenkin tuo tsemppaamiskuvio vaikuttaa kovin osuvalle ja kirjoitinkin aiemmin siitä yksinäisyydestä ja muille vaivaksi olemisen tunteesta. Se, että kutsuu vaikka työkaverin lounaalle tai ystävänsä jonnekin joskus tai pyytää mukaansa, niin ne ovat niitä pieniä ilahduttavia tekoja ja niistä tulee hyvä mieli, kun toinen huomioidaan. Puhuminen voi toki olla vaikeaa, mutta välillä se tulee ihan luonnostaan. Sitä omaa oloa, kun ei välttämättä aina jaksa purkaa, koska sekin tietenkin kuormittaa ja tuo niitä ikäviä asioita ja huonoa oloa takaisin mieleen. Ainakin itselle on tärkeää saada ne ajatukset jotenkin pois niistä omista ongelmista johonkin muuhun ja siinä tuo tekeminen on hyvästä. Toki aina sitäkään ei jaksa, mutta parempi sekin välillä kuin aina nököttää yksin kotona.

No miten minulle tänään sitten kävi? Siinä mielessä hyvin, että prosessi lähtee nyt alkuun. Työterveyslääkäri alkaa koordinoimaan (ehkä huono termi) tilannetta ja sain lähetteen psykiatrille. Lisäksi saan lääkityksen helpottamaan ahdistuksen ja masennuksen oireita. Toki siinä kestää jonkin aikaa, että se alkaa vaikuttaa, mutta suunta on ainakin oikea ja sitä kohden edetään nyt sitten pienin askelin. Ehdottoman positiivista on se, että sekä psykologi ja lääkäri olivat todella ymmärtäväisiä ja kuuntelivat ja uskoivat minua. Viittaan tuohon ylimpään kirjoitukseen, koska pelkäsin tosiaan olevani liian hyväkuntoinen saadakseni apua. Koen myös erittäin tärkeäksi sen, että lääkäri osallistuu aktiivisesti itse asian edistämiseen ja seuraa tilannetta ja auttaa eteenpäin.

 

Ehkä pieni huvittava asia oli termien sekaannus. Itse puhuin lääkärille rauhoittavista lääkkeistä ja hän sanoi suoraan, että niille minulla ei ole tarvetta. Ajattelin, että enkö saa mitään lääkitystä, mutta keskustelussa se sitten tarkentui, että mikä niiden termien ero oikeasti onkaan. Rauhoittavat olisivat olleet sitä kamaa joka tainnuttaa hetkessä ja joista saa Piritorilla hyvän hinnan. Sellaisille ei onneksi minulla ole tarvetta.


Ainakin jossain määrin oloni on nyt helpottuneempi. Ainakaan sitä ei tosiaan tarvitse pelätä ettenkö saisi apua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ahdistuksesta, lääkityksestä, ihmissuhteiden merkityksestä

Aloitus on aina hankalin